Veranderingen in het nieuwe leenstelsel

Naast de minder leuke veranderingen in het rentepercentage, zijn er ook positieve veranderingen in het leenstelsel voor het studiejaar 2023/2024. Goed nieuws hierover kan je wel een keer gebruiken, toch? Maar wat gaat er dan gebeuren? Laten we eens kijken naar wat er precies verandert voor jou!

lachende man
🕔 5 min leestijd

Wat gaat er voor jou veranderen in het nieuwe leenstelsel?

Waarom zijn er veranderingen?

Het kabinet wil graag dat mensen de kans hebben om een zo hoog mogelijk niveau opleiding te volgen. De veranderingen in het leenstelsel zijn bedoeld om jou wat extra financiële ruimte te geven, waardoor je financieel in staat bent om door te studeren in het hoger onderwijs. Of je nu een mbo-student, hbo-student, universiteitsstudent, afgestudeerde of voortgezet onderwijs scholier bent, deze aanpassingen zorgen ervoor dat je wat meer ruimte hebt om ook eens te genieten van je studententijd!

Koopkrachtmaatregel

De koopkracht gaat erop vooruit. Wat houdt dit in? Dit betekent dat je meer geld overhoudt om je studie te betalen en nog steeds leuke dingen kan blijven doen naast je opleiding. Dus dat drankje op het terras, het potje padellen (die je toch altijd verliest van je beste vrienden) of Netflix streamen kan nog steeds! 

Uitwonend

Ben je uitwonend? Dan heb je recht op €164.30 bovenop de basisbeurs. Deze maatregel is tijdelijk, omdat alle kosten flink zijn gestegen de afgelopen tijd. Één voordeel: je hoeft hem zelf niet aan te vragen wanneer je hier recht op hebt. Dit wordt voor jou gedaan! Scheelt jou weer werk en levert toch weer lekker geld op.

Afschaffing bijverdiengrens

De bijverdiengrens wordt afgeschaft, daarom kan jij mooi wat geld bijverdienen naast je studie, zonder dat dit invloed heeft op jouw studiefinanciering. Dus vind je het toch fijn om wat extra uurtjes te blijven werken? Dan heeft dit geen gevolgen voor je stufi en kan je sparen voor die vette reis of limited edition sneakers.   

Studieschuld terugbetalen in 35 jaar

Het is in het nieuwe leenstelsel mogelijk om je studieschuld binnen 35 jaar terug te betalen, waardoor jouw maandelijkse lasten lager worden. Dit is vooral fijn in de periode als starter, wanneer er veel nieuwe en veranderende kosten zijn in je leven.  

Na het mbo een hbo-studie proberen?

Als je na je mbo-opleiding besluit om door te studeren op het hbo, dan krijg je hier nu ook financiële ondersteuning voor. Reden genoeg om door te gaan naar het hoger onderwijs dus!

De basisbeurs

Goed nieuws als je op het hbo of de universiteit studeert. De basisbeurs is namelijk terug. Hierdoor krijg je weer wat extra financiële ruimte, zodat je niet fulltime hoeft te werken en te studeren tegelijkertijd. Zo heb jij weer wat meer tijd om te sporten of eens wat vaker langs te gaan bij je vrienden.  

Aanvullende beurs, ook bij hogere inkomens van je ouders

Zelfs als je ouders een hoger inkomen hebben, kan je aanspraak maken op een aanvullende beurs om je studie te betalen. Het maximale bedrag dat je ouders mogen verdienen is €70.000, dit was eerst €53.900. Je aanvullende beurs is een prestatiebeurs en wordt omgezet in een gift als je binnen 10 jaar een diploma behaalt. Dus jij gaat nu natuurlijk voor het recordtempo afstuderen, zodat je dat cadeautje krijgt! 

Tegemoetkoming voor leenstelselstudenten

Als je al onder het leenstelsel valt, zijn er tegemoetkomingen. Het bedrag dat jij ontvangt is €29.92 per maand gedurende de officiële studietijd. Ben je in het studiejaar 2022/2023 gestart met je opleiding? Dan krijg je een korting van €359 op je studieschuld, of je krijgt dit bedrag uitbetaald als je geen studieschuld hebt. Ka-ching, kom maar op met die vergoeding. Dus geen studievoucher meer, maar gewoon centen!   

Afgestudeerd? Nice! 

De bedragen die jij terug krijgt zijn hetzelfde als de leenstelselstudenten: €29.92 per maand. Als je geen studieschuld hebt, dan krijg je dit bedrag gewoon netjes uitbetaald. Als afgestudeerde heb je recht op een vergoeding als de eerste maand van je bacheloropleiding tussen 2015 en 2019 was. Heb je een studieschuld? Dan wordt dit bedrag verrekend. Het bedrag wordt per jaar vastgesteld en is in totaal ongeveer € 1.800,-.

Veranderingen in rentepercentage op jouw studieschuld

Ohja, deze veranderingen waren er ook nog. In de blog over rentepercentage leggen wij je uitgebreid uit wat er precies verandert. Geloof ons, hier baal je van! Lees dus snel wat er gaat gebeuren met jouw rentepercentage.  

Een extraatje verdienen

Alleen leven op je stufie zal lastig gaan. Daarom heb jij als (ex)student natuurlijk een toffe baan nodig om maximaal van je leven te genieten. Zoek je nog een passende baan voor tijdens je studententijd? Waar jij bepaalt wanneer je werkt en alvast je cv mee kan opkrikken? Hebben we voor je! Check de beschikbare vacatures bij jou in de buurt. Met 2.000 aangesloten bedrijven zit er zeker wel een vacature bij die past bij jouw situatie! Kom je er zelf niet helemaal uit? Laat onze recruiters je helpen en schrijf je gratis in bij JAM.

Twijfel je na deze info toch nog of jij recht hebt op de veranderingen? Check dan op DUO of jij hiervoor in aanmerking komt.

Schrijf je gratis in bij JAM

Share deze pagina: