Dit verandert er in de rentepercentages op jouw studieschuld per 2024!

jongeren met zonnebril
🕔 4 min leestijd

Shit! Even minder leuk nieuws van ‘ome DUO’. 2024 brengt niet alleen nieuwe kansen, maar ook veranderingen in de rente voor je stufi. Maar wat gaat er precies veranderen? Welke gevolgen heeft dit voor jou en wat kan je verwachten? De twee belangrijkste veranderingen in terugbetalingsregels die je moet weten, zijn SF15 en SF35. SF wat?! Geen zorgen, wij leggen het voor je uit!    

Wat betekent SF15?

Laten we beginnen met SF15. Als je valt onder de terugbetalingsregels van SF15 dan betekent dit dat je van plan bent je lening terug te betalen binnen 15 jaar. In dat geval heb jij te maken met een rentepercentage van 2,95%. Dit rentepercentage staat voor 5 jaar vast en kan na deze periode weer veranderen. Tot zover duidelijk! “Waar wordt nog meer op gelet  want daar was ook nog iets mee, geloof ik?” Klopt. Bij terugbetaling wordt er altijd rekening gehouden met je draagkracht. Dat wil zeggen dat het bedrag dat je terugbetaalt in verhouding staat met wat jij op dat moment verdient. Op het moment dat jij een partner hebt, dan wordt jouw partner ook in het totale inkomen meegerekend en zal het bedrag dat je terug gaat betalen wat hoger zijn. Toch maar geen partner nemen dan?      

Wat betekent SF35?

Voor degenen die kiezen voor een meer geleidelijke terugbetaling van 35 jaar, geldt een lager rentepercentage van 2,56%. Chill, maar dan ben je wel 35 jaar aan het aflossen. De eerste 5 jaar staat ook jouw rentepercentage vast, net zoals de personen die terugbetalen binnen 15 jaar. Goed om te weten is dat je pas terugbetaalt wanneer je draagkracht boven de €5 per maand is. Dit bedrag haal je al eenvoudig als je fulltime ergens aan de slag gaat. Je hoeft nooit meer dan 4% van je draagkrachtvrije voet (dit is een deel van je inkomen) te betalen. Fijn dus wanneer je even financieel niet zo breed zit en geen baan hebt. Bij dat laatste kunnen wij jou natuurlijk heel goed helpen, met een van onze toffe banen bijvoorbeeld!  

Voor wie geldt het nieuwe rentepercentage? 

Studeer je momenteel mbo, hbo of wo en ontvang je in 2024 een prestatiebeurs of lening van DUO? Dan val je waarschijnlijk onder de terugbetalingsregels van SF35, met een rentepercentage van 2,56%. Check bij DUO voor de zekerheid of dit voor jou geldt.

Ik betaal al terug, wat verandert er voor mij?

Als je al bent begonnen met terugbetalen, is het nieuwe rentepercentage alleen van toepassing als je vanaf januari 2024 een nieuwe rentevaste periode van 5 jaar aangaat. Dus betaal je al terug, dan zijn de oude rentevoorwaarden voor jou nog van toepassing. Meer info hierover volgt nog van DUO.

Afgestudeerden

Heb je in 2023 je opleiding afgerond of is je studiefinanciering in dat jaar gestopt? Dan geldt het nieuwe rentepercentage vanaf 1 januari 2024 voor een periode van 5 jaar. Hierover geeft DUO je in februari 2024 extra informatie.  

De veranderingen hebben dus voor iedereen gevolgen en dat is flink balen. Zorg dus dat je goed ingelezen bent over wat er precies verandert voor jou. Je wil natuurlijk niet voor verrassingen staan en dat drankje in de kroeg of zelfs die maaltijd aan het einde van de maand laten staan. Denk ook nog eens goed na of je die lening wel nodig hebt. Wie weet heb je al genoeg aan een toffe bijbaan voor een paar uur per week. Bij JAM hebben wij leuke jobs met een goed salaris voor je klaar staan! Check de vacatures bij jou in de buurt of schrijf je in. Dan nemen onze recruiters contact met je op om een passende (bij)baan voor jou te vinden. 

We snappen dat het veel informatie is. Wil je meer weten over draagkracht of hoe DUO de rente aanpakt? Bekijk hier de draagkrachtberekening of uitleg over de rente van DUO, zodat jij goed voorbereid bent op wat komen gaat.  

Share deze pagina: