De 10 meest voorkomende no-go’s tijdens een sollicitatiegesprek

Vette vacature gespot, cv gestuurd en yes - je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek! Benieuwd wat je niet moet doen bij een sollicitatiegesprek? Vermijd dan deze 10 meest voorkomende no go’s en fix de baan.

🕔 4 min leestijd

1. Te laat komen

Je was net te laat uit bed, bent de tijd vergeten tijdens het kijken van je favoriete serie of hebt geen rekening gehouden met files onderweg. Kan gebeuren. Maar te laat komen is écht een no-go. Ondanks dat je alsnog een fijn gesprek kan hebben, is de eerste indruk toch slecht. Zorg er daarom voor dat je op tijd bent!

 

2. Niet voorbereid zijn

Het is helemaal oké als je nog niet alles weet, maar je kunt echt niet zonder enige voorbereiding naar een sollicitatiegesprek gaan. Check even wat het bedrijf doet, wie ze zijn en wat de functie inhoudt. Laat zien dat je geïnteresseerd bent en skip vragen als “wat doet het bedrijf eigenlijk”. 

 

3. Negatief praten over oude werkgevers

Ofcourse kan het voorkomen dat je met je oude werkgever geen match was, maar laat dit niet doorschemeren tijdens je gesprek. Kritiek op je oude baas of collega’s komt namelijk niet goed over. Het is veel slimmer om te vertellen wat je hebt geleerd van die ervaringen. 

 

4. In je trainingspak komen

Je hoeft zeker niet in een driedelig pak te verschijnen, maar te casual of te overdressed komt niet altijd professioneel over. Het belangrijkste is dat je er netjes uitziet, comfortabel bent en serieus overkomt. Bewaar je trainingspak daarom dus voor wanneer je thuis op de bank ligt!

 

5. Een ongeïnteresseerde houding

Zonder dat je iets zegt kan je houding al veel vertellen. Onderuit gezakt, armen over elkaar of de hele tijd je telefoon checken - het ziet eruit alsof je er geen zin in hebt. Zorg er daarom voor dat je een open houding hebt, glimlacht en oogcontact maakt. 

 

6. Niet weten waarom jij past bij de functie

“Waarom ben jij de beste kandidaat voor deze functie?”. Als je hier geen antwoord op hebt, weet de werkgever ook niet waarom hij of zij jou moet aannemen. Daarom is het belangrijk om van te voren te weten waarom jij past bij de functie en het bedrijf. Vertel bijvoorbeeld over je sterke punten en wat je toevoeging is. 

 

7. Meteen vragen hoeveel je gaat verdienen

Natuurlijk wil je graag weten hoeveel je gaat verdienen, maar vraag daar niet meteen naar. Het kan namelijk onprofessioneel overkomen. Stel daarom eerst vragen over de functie zelf, de sfeer op kantoor of de groei van het bedrijf. Laat zien dat je interesse hebt in de inhoud van de baan, niet alleen in de beloning. 

 

8. Snel naar het terras willen

Misschien moet je nog naar een andere afspraak of wil je graag naar je vrienden op het terras, maar gehaast overkomen is niet het beste idee. Neem de tijd voor je sollicitatiegesprek en geef de ander niet het gevoel dat je snel weg wilt. Die wijntjes en bitterballen wachten wel op je ;) 

 

9. Te veel opscheppen

Tuurlijk wil je je van je beste kant laten zien, maar te veel opscheppen over jezelf komt arrogant over. Straal zelfvertrouwen uit, maar probeer je niet te erg te verkopen. 

 

10. Geen vragen stellen

Bereid een aantal vragen voor die je kunt stellen tijdens je sollicitatiegesprek. Zo laat je zien dat je je hebt verdiept in de functie en het bedrijf. Ook handig: het is een goede manier om erachter te komen of dit bedrijf wel bij je past. Om je op weg te helpen hebben we een lijstje gemaakt met vragen die je kunt stellen tijdens je sollicitatie!

Wat moet ik niet doen tijdens een sollicitatiegesprek?

Tijdens een sollicitatiegesprek is het belangrijk om professioneel over te komen. Vermijd te laat komen, onvoldoende voorbereiding, negatief spreken over vorige werkgevers, ongepaste kleding en een ongeïnteresseerde houding. Weet waarom je geschikt bent voor de functie, stel doordachte vragen en toon oprechte interesse. Zo vergroot je je kansen op succes. ​

Check de sollicitatievragen hier

Share deze pagina: