Hoe ziet een goed cv eruit?
In een cv benoem je alle werkervaring die je hebt opgedaan. Maar belangrijk is wel om deze ervaring op chronologische volgorde te zetten. Jouw meest recente baan zet je dus bovenaan en je eerste baantje staat helemaal onderaan. Zet hierbij ook de maanden en jaren van de periode dat je deze functie hebt gehad. Zo weet een recruiter precies wat je hiervoor allemaal hebt gedaan. Plaats altijd een recente en representatieve foto van jezelf in je cv zodat de recruiter weet over wie hij of zij aan het lezen is!
Houd je cv kort
Het liefst vertel je natuurlijk alles over jezelf zodat de recruiter meteen weet wat je sterke punten zijn en waarom je aangenomen zou moeten worden. Maar een lang cv is niet altijd goed. Een cv dient echt als eerste indruk en de rest kan je vertellen tijdens een kennismakingsgesprekje. Zorg ervoor dat je cv maximaal 2 kantjes lang is en dat je jouw werkervaring kort en bondig benoemt.
Schrijf voor de functie
Om te laten zien dat je je hebt verdiept in de organisatie en de functie kun je jouw introductietekst aanpassen naar de organisatie. Som de kwaliteiten op die goed aansluiten bij de eisen van de organisatie. Benoem jouw vaardigheden en competenties niet in de vorm van grafieken en procenten. Het is beter om te zeggen dat jouw Engels niveau op B1 ligt in plaats van dat je de Engelse taal voor 70% beheerst. Zorg ervoor dat je alle vaardigheden en competenties die je bezit kort en bondig benoemt. Een rijbewijs, een bepaalde cursus die je hebt voltooid, alle talen die je spreekt en vaardigheden waarmee je je kunt onderscheiden van andere sollicitanten zijn belangrijke punten om in je cv te zetten.
Lees je cv goed na!
Wanneer je jouw cv klaar hebt is het belangrijk om nog even een laatste check te doen. Lees je cv heel goed door op spelfouten, want daarmee kan je jouw eerste indruk meteen veranderen. Zorg ervoor dat er geen verschil is in lettertype of lettergrootte. Vaak wordt een cv als een Word bestand gestuurd, maar het is veel beter om je cv om te zetten naar een PDF bestand. Een belangrijk detail: let op hoe je het document noemt! Een goede naam is bijvoorbeeld: 'curriculum vitae van 'voornaam+achternaam'. Zo weet de recruiter meteen wie jij bent en komt het PDF bestand professioneel binnen.
De vervolgstap: bereid je voor op je sollicitatiegesprek
Nice! Je bent nu op de hoogte van de allerbelangrijkste tips voor het schrijven van je cv. Ben je benieuwd naar nog meer tips, of wil je informatie van onze recruiters over de beste voorbereiding op een sollicitatiegesprek? In onze podcast bespreken JAM recruiters Rosa en Anne verschillende tips voor het schrijven van een cv en benoemen ze de do's en dont's van een sollicitatiegesprek. Zo ben jij helemaal kaar om te solliciteren!