Op kamers gaan is een flinke stap. Soms ga je naar een hele nieuwe stad, is het de eerste keer dat je het ouderlijk huis gaat verlaten of de eerste keer dat je met anderen samen gaat wonen. Best wel spannend, toch? Om alles iets makkelijker te laten verlopen, hebben wij een lijstje opgesteld van dingen die je moet regelen als je op kamers gaat. Lees snel deze checklist en zorg ervoor dat jij voorbereid het huis uit gaat!
Huurcontract
Yes! Je hebt eindelijk een kamer kunnen bemachtigen. Het állerbelangrijkste is dat je zo snel mogelijk je huurcontract ondertekend. Zo weet jij 100% zeker dat alles zwart op wit staat en dat je niet voor verrassingen komt te staan. Online kan je veel vinden over wat er in je huurcontract hoort te staan, zorg er dus voor dat je dit goed doorleest voordat je het ondertekent!
Schrijf je in bij de gemeente
Een nieuwe stad, een nieuwe gemeente! Het is belangrijk dat jij je inschrijft bij de gemeente, zo weten belangrijke instanties (zoals de overheid en de belastingdienst) waar je woont. Helaas betekent dit vaak ook dat je milieubelasting en andere maandelijkse kosten moet betalen, houd hier dus rekening mee! Vaak sta je al met een aantal klikken ingeschreven bij je nieuwe gemeente.
Inrichting
De allerleukste stap van deze checklist: fix je inrichting! Niemand wordt er gelukkig van om de eerste paar weken op een luchtbed te liggen. Hoewel je natuurlijk niet gelijk mega dure spullen hoeft te kopen, is het wel fijn om alvast wat meubels te hebben. Neem eens een kijkje bij de lokale tweedehands winkel of bij andere goedkope winkels als bijvoorbeeld de Action. Ook is Marktplaats een ideale plek om goedkope maar leuke meubels/inrichting te kopen.
Verhuizen
Yes, daar ga je! Je nieuwe huisje in. Om al je spullen van locatie te verplaatsen, is het natuurlijk noodzakelijk om vervoer te hebben. Kijk even naar je hoeveelheid spullen. Is het heel veel? Regel dan een verhuiswagen. Is het niet mega veel? Huur dan een busje, deze mag je gewoon rijden met een regulier B rijbewijs. Je kan natuurlijk ook de auto lenen van familie of vrienden, maar vaak is dit qua benzinekosten nog duurder dan een busje huren.
Verzekeren
Je wil er natuurlijk wel voor zorgen dat de inrichting die je hebt gekocht, ook veilig blijft. Naast je zorgverzekering moet je ook denken aan een inboedelverzekering en een aansprakelijkheidsverzekering. Hoewel dit in eerste instantie kan aanvoelen als weggegooid geld, zul je er blij mee zijn als je spullen bijvoorbeeld gestolen of beschadigd zijn.
Wijzig je adres
Het is natuurlijk niet handig als je wekenlang je post mist, omdat deze nog naar je oude adres wordt verstuurd. Het wijzigen van je adres gaat helaas niet vanzelf en dit zul je dus zelf handmatig moeten doen. Denk aan je bank, werkgever, verzekeraar, tandarts etc.
Fix je huurtoeslag
Het leven als student is al duur genoeg. Check daarom goed of je recht hebt op toeslagen zoals zorgtoeslag of huurtoeslag. Dit kan je snel bekijken via deze site.
Wie Betaalt Wat
Ga je in een studentenhuis wonen? Dan zal het vast voorkomen dat je wel eens boodschappen moet doen voor het huis, of dat je kookt en mensen lekker aanschuiven. ‘Wie Betaalt Wat’ is een app die precies bijhoudt wie wat betaalt. Zo voorkom je dat jij altijd dingen betaalt en andere huisgenoten ervan profiteren.
Open een studentenrekening
Een studentenrekening is in tegenstelling tot een gewone betaalrekening gratis. Daarnaast mag je hierbij in het rood staan. Let hier wel mee op want de rente varieert van 7% tot 8,5%.
Genieten!
Tot slot en het allerbelangrijkste: geniet ervan! Je gaat nieuwe mensen leren kennen, leuke dingen doen en wellicht een nieuwe opleiding volgen. Er staan genoeg uitdagingen op je te wachten, maar je gaat ontzettend veel leren van deze periode en je gaat sowieso een leuke tijd hebben!
Dit waren onze 10 dingen die je moet regelen als je op kamers gaat! Benieuwd naar hoe je moet hospiteren? Check dan vooral deze blog over hospiteren!