Tussenjaar ideeën & tips

Tussenjaar tips en ideeen
🕔 4 min leestijd

In september was het dan eindelijk zo ver. Na een heerlijke zomervakantie was je klaar voor de volgende stap: een nieuwe studie, nieuwe stad, nieuwe klasgenoten. Maar na een aantal weken spookten de eerste vragen al door je hoofd. Is het dit nou? Vind ik het wel echt leuk? Voel ik me hier op mijn plek? Het leek allemaal moeilijker of anders te zijn dan je van tevoren had gedacht.

Het is moeilijk om de keuze te maken, maar het feit dat je op deze pagina bent beland, betekent dat je het antwoord misschien al wel weet. Om je te helpen zinvolle invulling te geven aan je tussenjaar, hebben we hieronder wat tips en ideeën voor je opgesomd.

1.    Regel wat je moet regelen


Voordat je definitief voor een tussenjaar kiest, moet je eerst een aantal dingen regelen. Denk aan het uitschrijven bij je opleiding, je studenten OV stopzetten, je studiefinanciering regelen, etc. We hebben een aparte checklist opgesteld die ervoor zorgt dat jij niks vergeet.

2.    Maak een plan voor je tussenjaar


Maak een plan. Niet alleen fijn voor jezelf, maar ook voor je bezorgde ouders. Hoe ga je zinvolle invulling geven aan je tussenjaar? Op welke vragen wil je antwoorden vinden? Wil je in februari of september aan je volgende studie beginnen? We hebben hieronder een paar tips voor je opgesomd waarmee jij wat meer grip krijgt op de komende periode:

•    Plan iedere week (bijv. elke maandagochtend van 10:00 – 11:00 uur) een vast moment in je agenda waarin je onderzoek doet naar vervolgstudies
•    Vraag brochures aan van studies die je interessant lijken
•    Check wanneer de open dagen en meeloopdagen zijn en schrijf je in
•    Schrijf in je agenda een deadline wanneer je je keuze moet hebben gemaakt
•    Vermeld ook in je agenda wanneer de inschrijfdatum is

Een planning zorgt voor rust in je hoofd en een doel waar je stapsgewijs naar toe kan werken.

3.    Ga fulltime werken


Van thuis zitten word je niet wijzer. Alleen door iets te ervaren, kom je erachter wat je wel en niet leuk vindt. Maar welke baan past dan nú het beste bij jou? Een kantoorbaan met administratieve werkzaamheden, een creatieve baan op de marketingafdeling of een baan in de logistiek waarbij je stressbestendig moet zijn?

Bij JAM bieden wij allerlei verschillende banen aan tussenjaar studenten zoals jij. Onze jonge recruiters begrijpen jou als geen ander, omdat ze zelf nog niet zo heel lang geleden in precies dezelfde positie stonden. Ze gaan daarom graag met je in gesprek om er samen met jou achter te komen wat je wel en niet belangrijk vindt en stellen je aan de hand daarvan een aantal mogelijkheden voor. Kost jou helemaal niks, alleen 30 minuten van je tijd. Schrijf je in binnen 2 minuten en ontdek alle mogelijkheden!

Mooi bijkomend voordeel: als fulltime werknemer kan je per maand ontzettend veel geld verdienen (€1.800 - €2.200)! Zo kan je een mooie buffer opbouwen als je bijvoorbeeld nog wilt gaan reizen of later op kamers wilt.


4.    Ga reizen


Een tussenjaar is de perfecte tijd om een onvergetelijke reis te maken. Tijdens een reis leer je niet alleen een nieuwe cultuur en nieuwe mensen kennen, maar leer je ook meer over jezelf. Misschien kan je wel veel beter alleen zijn dan je van tevoren had gedacht. Ook leer je tijdens reizen meer verantwoordelijk te zijn. Je moet namelijk zelf alles regelen: van boodschappen tot aan de planning. Zo kom je erachter waar je sterktes en zwaktes liggen.

5.    Volg een cursus


Een tussenjaar is ook de perfecte tijd om een cursus te volgen, zoals het leren van een nieuwe taal. Dit kan door een taalcursus in het buitenland te volgen, maar dit kan zeker ook gewoon thuis. Naast het leren van een nieuwe taal zijn er natuurlijk tal van andere cursussen die je kan volgen. Denk bijvoorbeeld aan Google Analytics, Adobe, boekhouden, transportplanner of gamedesigner. Het volgen van een cursus zorgt voor ritme in je week, houdt je hersenen aan het werk én zorgt voor een mooie toevoeging aan je cv waarmee jij nu en later een streepje voor zal hebben!

6.    Start een eigen bedrijf


Misschien loop je al een tijd met een goed idee rond. Of wil je iets met je talent gaan doen. Jouw tussenjaar is dé tijd om te kijken of je van je hobby je werk kan maken! Maak een instagram account aan, zorg voor bereik en onderzoek of er vraag is naar jouw idee. Wie weet is het wel een gat in de markt!

 

Share deze pagina: