Mogelijke compensatie voor studenten die net zijn gaan studeren

Ben jij tussen 2015 en 2017 begonnen met studeren? Dan krijg jij binnenkort misschien een belangrijke compensatie. In ruil voor het leenstelsel zou het onderwijs flink investeren in verbeteringen. Die investeringen zijn maar deels gedaan, waardoor de Tweede Kamer nu vindt dat de betreffende studenten een compensatie hiervoor dienen te krijgen.

🕔 5 min leestijd

Ben jij tussen 2015 en 2017 begonnen met studeren? Dan krijg jij binnenkort misschien een belangrijke compensatie. Sinds twee jaar is de studiefinanciering afgeschaft en het leenstelsel ingevoerd. In ruil daarvoor zou het onderwijs flink investeren in verbeteringen. Die investeringen zijn maar deels gedaan, waardoor de Tweede Kamer nu vindt dat de betreffende studenten een compensatie hiervoor dienen te krijgen.

De hoogte van de investeringen

Universiteiten en Hogescholen zouden tussen 2015 en 2017 600 miljoen euro extra investeren in het verbeteren van het onderwijs. Ze zeggen zelfs dat ze 860 miljoen euro hebben geïnvesteerd. Maar volgens de Rekenkamer hebben de studenten maar aan 280 miljoen euro van die investeringen daadwerkelijk iets gehad. Dat is dus veel minder dan was afgesproken en moet gecompenseerd worden, vindt de Tweede Kamer.

Wanneer krijg je compensatie?

CDA-Kamerlid Harry van der Molen vindt dat er per onderwijsinstelling gekeken moet worden naar de investeringen die er gedaan zijn en de eventuele compensaties afhankelijk hiervan. Het verschilt namelijk per HBO of Universiteit wat de investeringen zijn geweest. Er zijn namelijk ook onderwijsinstellingen die de afspraken netjes na zijn gekomen. Of je compensatie krijgt, zou dus afhankelijk zijn van waar je studeert.

Onduidelijkheid

Het is nog wel allemaal onduidelijk of de compensatie er ook echt gaat komen en zo ja, in welke vorm. Zullen de gedupeerde studenten geld terug krijgen of zal er bijvoorbeeld worden gecompenseerd door middel van vouchers voor bijscholing? De Minister van Onderwijs wil voor nu nog geen reactie geven op de motie van de Tweede Kamer.

Geen zin om te lenen?

Omdat de studiefinanciering nu weg valt zullen veel studenten er voor kiezen om te gaan lenen. Dit kan er echter voor zorgen dat je na je studie met hoge studieschulden blijft zitten. Om er voor te zorgen dat je minder of zelfs helemaal niet hoeft te lenen kan je er ook voor kiezen om naast je studie te gaan werken. Hier kunnen wij je bij helpen! Door hier een gratis profiel aan te maken op onze website kijken we samen naar een leuke vacature bij jou in de buurt. Zo kan je naast je studie ook al werkervaring op doen in de richting van je studie!

Maak een gratis profiel aan

Share deze pagina: