Hoe doe je goedkoop je boodschappen?

Hoge huurprijzen, schoolgeld, inflatie en daarbij ook nog eens dure boodschappen. Het leven wordt helaas alleen maar duurder en dat maakt het voor ons, jongeren, niet makkelijk. Daarom delen wij 10 tips om zo goedkoop mogelijk boodschappen te doen.

boodschappen doen
🕔 5 min leestijd

Hoge huurprijzen, schoolgeld, inflatie en daarbij ook nog eens dure boodschappen. Het leven wordt helaas alleen maar duurder en dat maakt het voor ons, jongeren, niet makkelijk. Daarom delen wij 10 tips om zo goedkoop mogelijk boodschappen te doen. Zo bespaar jij wat tientjes in de maand, die je kan sparen of gewoon lekker kan uitgeven aan iets leuks. 

Voorkom spontane aankopen! Maak een boodschappenlijst

Ga nooit met honger of zonder voorbereiding de supermarkt in. Voor je het weet liggen er weer repen chocolade en zakken chips in je winkelmandje. Als je een lijstje maakt, denk je bewust vooraf goed na over wat je nodig hebt. Hierdoor raak je minder in de verleiding om dingen spontaan te kopen in de supermarkt. 

Doe maar 1 tot 2 keer boodschappen per week

Probeer boodschappen te doen voor meerdere dagen, zo kan je meer gebruik maken van aanbiedingen en ga je voorbereid de winkel in. Als je dagelijks boodschappen doet kom je vaker in de verleiding om dingen te kopen die je niet nodig hebt. Probeer dus ook te plannen wat je aankomende week gaat eten/koken, zo haal je alleen wat je nodig hebt!

Ga naar goedkopere supermarkten

Een logische tip: kies voor de goedkopere supermarkten als de Lidl of de Aldi. Maar kijk daarnaast ook goed naar aanbiedingen. Zo kan het dus voorkomen dat je het ene deel van je boodschappen in de ene winkel doet, en je andere deel in een andere winkel. Een beetje extra moeite, maar je bespaart hiermee wel geld!

Ga naar de markt voor groente en fruit

Een tripje naar de markt: niet alleen heel gezellig maar ook nog goedkoop! Op de markt kan je lekker vers groente en fruit halen én betaal je er minder voor dan in de supermarkt. Dit komt doordat deze groente en fruit niet verpakt en minder getransporteerd hoeven te worden. Voor een bakje aardbeien betaal je in de winkel bijvoorbeeld €3,99 en op de markt €2,-. Extra tip: ga aan het einde van de dag. De verkopers willen van hun groente en fruit af en zijn daardoor bereid om er minder voor te vragen. 

Haal huismerken

Vaak zijn we geneigd om automatisch de merken te halen die we kennen. Of we het nou voorbij hebben zien komen op een reclame, of omdat de verpakking er leuk uit ziet. Maar de grote bekende merken zijn écht een stuk duurder dan huismerken. Huismerken zijn vaak net zo lekker en net zo goed maar wel een stuk goedkoper. De reden hiervoor is omdat huismerken niet investeren in de verpakking of de reclame voor een product en daardoor de prijs van het product laag kunnen houden. 

Shop niet op ooghoogte

Hierboven bespraken we al dat je beter voor huismerken kan kiezen. Hierbij hebben we nog een tip: shop niet op ooghoogte! Merken betalen de supermarkt voor hun positie in de schappen. Hoe meer ze op ooghoogte liggen, hoe duurder de producten zijn. Kijk daarom eens helemaal onderin de schappen, waarschijnlijk liggen daar dezelfde producten van een goedkoper merk. 

Haal je huishoudspullen bij de Action/Wibra/Zeeman

Afwasmiddel, vuilniszakken, allesreiniger. Dit soort producten kan je het beste niet kopen in een supermarkt, maar wel bij de Action bijvoorbeeld. Vaak zijn dit soort huishoudspullen goedkoper bij deze winkels, dan in een supermarkt. Daarnaast hebben zij vaak ook een groter aanbod en kan je prijzen goed vergelijken. 

Let op aanbiedingen

Aanbiedingen schelen je écht heel erg veel geld. 1+1 gratis, 2e halve prijs, noem maar op. Zoek voordat je boodschappen doet even op welke aanbiedingen er zijn en plan vervolgens je maaltijden hieromheen. Ook dure dingen, zoals wasmiddel, zijn vaak in de aanbieding en deze dingen kunnen je al snel 20 euro besparen. 

Haal voordeelverpakkingen

Voordeelverpakkingen zijn vaak in verhouding een stuk goedkoper. Je betaalt een klein beetje meer maar krijgt er vervolgens ook meer product voor terug. Zo kan jij je voorraadkast aanvullen en bespaar je geld. 

Vries dingen in

Vaak verkijk je je op hoeveel eten je maakt en ben je snel geneigd om het weg te gooien, dat is mega zonde! Als je eten over hebt, vries het in. Zo kan je na je school/werkdag, als je geen zin hebt om te koken, een maaltijd uit de vriezer halen. Daarnaast is de vriezer een ideale oplossing voor aanbiedingen. Is iets 1+1 gratis, maar heb je er eigenlijk geen 2 van nodig? Vries het in en gebruik het later!

Hopelijk hebben wij er met deze tips voor kunnen zorgen dat jij goedkoop boodschappen kan doen én wat extra geld kan besparen. Zo houd jij aan het einde van de maand wat extra geld over om leuke dingen te doen of om te sparen!


Kan je ook een steuntje in de rug gebruiken bij het vinden van een toffe baan? Meld je dan gratis aan! Wij helpen jou bij jouw nieuwe avontuur.

 

Share deze pagina: