Gen-z op de werkvloer

Een tijdje terug bezocht collega Romy de podcast studio van Omroep WNL op het Media Park in Hilversum. Als echte 'gen-z-specialist' ging ze in gesprek met een ‘boomer’ over wat gen-z nou echt wil op de werkvloer. Want kloppen de vooroordelen die mensen vaak hebben over gen-z wel? Of vinden ze andere dingen belangrijk aan hun baan?

Gen-z achter laptop
🕔 2 min leestijd

Luister de podcast hier!

Een goed salaris is niet alles

Vaak wordt er over gen-z gedacht dat ze salaris het allerbelangrijkste vinden wanneer ze ergens gaan werken. Echter blijkt dat slechts 23% van de gen-z’ers dit vindt en ze juist meer waarde hechten aan bijvoorbeeld leuke collega’s, fijne werktijden en een veilige werksfeer. Natuurlijk blijft het salaris wel belangrijk, want gen-z is zich ook heel bewust van het feit dat ze graag werken om te leven in plaats van leven om te werken. En als je genoeg leuke dingen wil blijven doen in je vrije tijd én je vaste lasten wil dekken, zul je toch een lekker salaris moeten hebben! 

Een flexibele werkstijl

Het vooroordeel over gen-z is dat zij stipt 17:00 de laptop dichtklappen en ervandoor gaan. En stiekem is dit vaak meer dan waar, aangezien gen-z veel waarde hecht aan hun werk-privé balans. Om ze hierin tegemoet te komen zou je bijvoorbeeld kunnen werken met flexibele werktijden, zodat ze zelf kunnen kiezen hoe laat ze hun werkdag beginnen en eindigen. Of, als je nog meer vrijheid durft te geven, kun je afspreken dat ze het werk dat je van ze verwacht af hebben binnen de tijd die zij daarvoor nodig hebben, ongeacht het aantal uren op hun contract.

Maak de werksfeer en -plek extra aantrekkelijk

Zorg ervoor dat de werksfeer én -plek leuk zijn om te werken. En nee, met enkel een pingpongtafel in de kantine ga je het waarschijnlijk niet redden. Denk daarom na over vette nieuwe dingen, zoals bijvoorbeeld een donderdagmiddagborrel om 16:00 in plaats van een vrijmibo die pas start aan het eind van de werkdag terwijl iedereen liever naar huis wil om het weekend te vieren. 

Zet je vooroordelen aan de kant

Misschien wel het belangrijkste van allemaal; minder oordelen. Laat de vooroordelen over gen-z achterwege en ga écht het gesprek aan. Door elkaar beter te leren kennen, kun je veel leren van elkaar en de sterke punten in de ander zien. Luister dus naar ze en denk mee in hun behoeften en ideeën. Zo wordt de kloof tussen de generaties een stuk kleiner! 

Luister de podcast hier!

Share deze pagina: