Dit zijn de 7 banen van de toekomst

Door de digitalisering en automatisering verandert de arbeidsmarkt. Banen veranderen of verdwijnen en nieuwe kennis en vaardigheden zijn nodig om mee te kunnen gaan met de tijd. Benieuwd welke 7 banen en branches vol vertrouwen naar de toekomst kunnen kijken? Klik dan snel verder

🕔 5 min leestijd

Ben jij bezig met het kiezen van een leuke studie? Of ben je al bijna afgestudeerd en sta je op het punt om op zoek te gaan naar een eerste baan? In beide gevallen is het super interessant om te weten of jouw branche of baan wel een toekomst heeft in Nederland! Steeds meer taken worden namelijk geautomatiseerd. Door mobiel bankieren hoeven we niet meer naar de bank en bestelschermen bij de McDonald’s zorgen ervoor dat we niet meer in de rij hoeven te staan. In Nederland zijn de eerste tests met zelfrijdende auto’s bezig  en in ziekenhuizen bestaan er al robots die patiënten kunnen opereren.

Zullen er in de toekomst dan geen chirurgen, chauffeurs of fastfoodpersoneel meer nodig zijn? Zo snel zal dat gelukkig niet gaan, maar door de verregaande automatiseringen zullen er uiteraard wel banen veranderen of verdwijnen. Daarnaast zullen er ook weer een hoop nieuwe functies ontstaan waar andere vaardigheden voor nodig zijn. Deze veranderingen verschillen uiteraard per branche en functie. De 7 banen die vol vertrouwen naar de toekomst kunnen kijken, staan hieronder!

1. Cybersecurityexpert

Cyberaanvallen komen op steeds grotere schaal voor en worden daarnaast ook steeds geavanceerder. DDoS-aanvallen zijn de laatste tijd aan de orde van de dag. Werkgevers van allerlei soorten bedrijven zijn dan ook hard op zoek naar geschikt personeel om hun bedrijf te beschermen. Hierdoor is de vraag naar cybersecurityprofessionals enorm gegroeid en deze functie zal dan ook een gouden toekomst te wachten staan.

2. Data-wetenschapper 

Nu we steeds meer informatie kunnen verzamelen, opslaan en analyseren, neemt ook de vraag naar data-wetenschappers toe. Data-wetenschappers zijn professionals die technische en wetenschappelijke expertise combineren met het vermogen om belangrijke informatie aan grote hoeveelheden data te onttrekken. Met alleen nog maar meer robots, computers en data in het vooruitzicht, zal ook deze functie alleen maar groeien.

3. Gezondheidszorgprofessional 

De levensverwachting is de laatste jaren sterk toegenomen. Dat heeft te maken met de medische vooruitgang, een beter dieet en betere leefomstandigheden. Hierdoor zal de gezondheidssector ook steeds blijven groeien, want we worden allemaal ouder. Deze branche is sterk afhankelijk van mensen en zal waarschijnlijk nooit volledig worden geautomatiseerd. Voor een baan in deze branche zijn namelijk sterke sociale en communicatieve vaardigheden, toewijding en geduld nodig, allemaal eigenschappen die niet zomaar door machines vervangen kunnen worden.

4. Marketing, communicatie en design 

Digitalisering is ook op het gebied van marketing enorm gegroeid en blijft dit waarschijnlijk ook doen. Machines helpen daar voor een groot gedeelte bij (computers, design-programma’s, online tools), maar nieuwe en verrassende ideeën bedenken kunnen ze (nog) niet. Creatieve beroepen die zich richten op een complexe combinatie van ideeën, woorden en beeld samen met gedeelde culturele en sociale waarden, worden waarschijnlijk niet zo snel overgenomen door machines. Sociale intelligentie en kennis van nieuwe media zijn daarom ook in de toekomst zeer gewilde vaardigheden.


5. Bezorging/Logistiek management 

De toekomst van de logistieke sector wordt bepaald door verschillende opkomende technologieën. Dit zal niet betekenen dat de hele sector zal worden geautomatiseerd, er zal namelijk altijd personeel nodig blijven voor bepaalde inzichten in zeer complexe en wereldwijde processen voor bezorging en de logistieke branche. Daarnaast is door de modernisering van deze sector, samen met de groeiende populariteit van online retail- en voedselbezorgingsdiensten, de vraag naar chauffeurs sterk gestegen.


6. Human resources 

Door al deze veranderende vragen naar personeel, wordt specifiek talent steeds waardevoller. Bedrijven strijden op internationaal niveau naar de beste kandidaten. Daardoor wordt HR steeds belangrijker. Natuurlijk zullen we in de HR ook een groot deel van de automatisering terug zien: kandidaatrecruitment en –selectie gebeurt steeds vaker online en wordt steeds meer datagedreven. Toch blijven ook intuïtie en empathie zeer belangrijke competenties in dit vak en zal het dus nooit volledig geautomatiseerd kunnen worden.


7. Kok

Voor alle voorgaande banen is meestal een HBO- of WO-opleiding vereist, maar voor deze baan geldt dat niet: kok. Mensen gaan steeds vaker uit eten of bestellen hun eten online. Hiervoor zijn dan ook steeds meer koks nodig. Het maken van een gerecht zou nagebootst kunnen worden door machines, maar wanneer gerechten op basis van creativiteit en met ingewikkelde handelingen worden gemaakt gaat dat toch een stuk lastiger.


Alle ontwikkelingen hebben kortom een grote impact op veel banen en functies. Over een aantal jaren kunnen er banen verdwenen zijn of sterk veranderd. Gezien alle bovenstaande banen blijkt wel dat de mens niet zomaar volledig vervangen kan en zal worden. Zo werd in de jaren ’80 ook gedacht dat met de komst van pinautomaten een hele hoop banen zouden verdwijnen, terwijl er juist alleen maar meer nieuw personeel nodig was. Machines, robots en andere vormen van digitalisering zullen onze werkzaamheden dus veel efficiënter gaan maken, maar wij zullen daarin nog altijd een prominente rol spelen.

Op zoek naar een baan in de horeca, HR, logistiek, als koerier, in de marketing of ICT? Bekijk dan onze vacatures!

Share deze pagina: