Dé stemwijzer voor jongeren. Laat je stem horen!

Stemmen en politiek lastig? Dachten wij ook! Wij helpen je en hebben het voor je op een rijtje gezet.

stemwijzer voor jongeren
🕔 3 min leestijd

Zo bereid jij je goed voor op 22 november

Woensdag 22 november 2023 mogen we weer naar de stembureaus toe. Het is voor onze doelgroep super belangrijk om je stem te laten horen. De keuze die jij maakt, kan invloed hebben op belangrijke onderwerpen zoals: huurprijzen, studieschuld, woonruimte en nog veel meer andere onderwerpen die jouw toekomst bepalen! Heb jij nog geen idee op wie je moet stemmen? Dat snappen we! Er zijn ontzettend veel verschillende keuzes, daarom helpen wij je op weg.

De Tweede Kamer uitgelegd

Eerst even in het kort, wat is de Tweede Kamer eigenlijk en wat doen ze daar nou in Den Haag? De Tweede Kamer is het belangrijkste onderdeel van de Nederlandse regering, die bestaat uit 150 gekozen vertegenwoordigers. Met als slotstuk de minister-president. De Tweede Kamer heeft de verantwoordelijkheid om nieuwe wetten te maken, bestaande wetten te beoordelen en de regering te controleren. Wil je bijvoorbeeld dat er meer geld naar studiemogelijkheden moet gaan of wil je graag dat er ook huursubsidie komt op studentenkamers? Kies dan een partij die dit voorstel in de Tweede Kamer brengt en vertegenwoordigt. De juiste partij gevonden die bij jou past? Dan kies je een persoon binnen deze partij die jouw voorkeur heeft. Dat kan de lijsttrekker zijn, maar je kan ook iemand anders kiezen. 

Deze tool helpt jou met de keuze maken 

Weet je nog niet op wie je gaat stemmen? Speciaal voor jongeren is deze stemwijzer opgezet. Onderwerpen die nu spelen onder jongeren komen naar voren, denk aan duurzaamheid, studie en een jongerenplan. Wanneer je klaar bent met de stemwijzer, kan je jezelf verdiepen over wat een partij hier als standpunt heeft ingenomen. Want hoe denken zij nou over een onderwerp? Zo controleer je of de partij die voor jou de voorkeur heeft ook echt met hun ideeën aansluit op wat jij belangrijk vindt. 

Wat gebeurt er als ik niet ga stemmen?

Bij JAM moedigen wij iedereen aan om gebruik te maken van je stemrecht. Het recht dat je hebt om te gaan stemmen is niet voor iedereen in de wereld weggelegd. Dus dat advies geven wij ook aan jou! Maar wat gebeurt er als je niet gaat stemmen? Dan vervalt jouw stem en gebeurt er niets mee. Dat is zonde, want dan heb jij geen inspraak gehad op de keuzes die er gemaakt worden door onze regering in Nederland. Kortom, gebruik jouw stem en ga 22 november naar een stembureau bij jou in de buurt! 

Hoe breng je je stem uit?

Ben je ouder dan 18 jaar? Dan heb je ongeveer twee weken geleden jouw stempas ontvangen! Die heb je nodig, samen met een geldig identiteitsbewijs. Bij het stembureau geef je jouw stempas af en laat je je identiteitsbewijs zien aan een van de medewerkers daar. Je krijgt daar een stembiljet. Daarop staan alle partijen die meedoen aan de verkiezing met alle mensen waarop je kan stemmen. In het stemhokje, pak je het rode potlood en kleur je het rondje in naast de naam van een kandidaat waarop jij wil stemmen. Andere manieren van invullen worden als ongeldig gezien, dus vul alleen het bolletje in bij de juiste naam. Vouw vervolgens het stembiljet zorgvuldig dicht zodat jouw keuze privé blijft. Dan stop je het in de stembus die in het stemlokaal staat.

 

Dat is alles! Eenvoudig en zo gepiept. Succes met stemmen! 

Share deze pagina: