Afgestudeerd? Regel deze 6 dingen!

Ben jij kort geleden afgestudeerd van je mbo-, hbo- of wo-opleiding? Dan zijn er een aantal dingen die je moet regelen om deze fase van je leven af te ronden! Wat allemaal? Dat hebben wij hier voor jou onder elkaar gezet.

regel deze 6 dingen
🕔 5 min leestijd

Ben jij kort geleden afgestudeerd van je mbo-, hbo- of wo-opleiding? Dan zijn er een aantal dingen die je moet regelen om deze fase van je leven af te ronden! Wat allemaal? Dat hebben wij hier voor jou onder elkaar gezet.

Uitschrijven bij je opleiding

Soms schrijft jouw onderwijsinstelling je automatisch uit na het behalen van je diploma, soms zul je dit zelf moeten regelen via studielink.nl. Dat is per school verschillend. Houd je (school)e-mail goed in de gaten, want meestal krijg je hier alle informatie naar toe gestuurd welke acties je moet ondernemen om jezelf goed uit te schrijven. Je kunt het natuurlijk ook altijd even navragen bij een van de medewerkers van jouw opleiding.


 

Vind jouw startersfunctie samen met Alison

Onze recruiters leren je graag beter kennen om je zo te helpen in je zoektocht naar een leuke baan. Lekker makkelijk door middel van een videocall.

Intake plannen (15 min)Studiefinanciering stopzetten

Als je je studie hebt afgerond, heb je ook geen recht meer op studiefinanciering. Zet daarom op tijd je basisbeurs of lening stop, zodat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan. Als je je stufi door laat lopen, terwijl je hier geen recht meer op hebt, moet je dat geld later terugbetalen. Je hebt recht op studiefinanciering tot je bent uitgeschreven bij je opleiding. Als je op de 1e van de maand bent uitgeschreven, heb je diezelfde maand geen recht meer. Word je op een andere datum uitgeschreven, dan heb je geen recht meer vanaf de 1e van de volgende maand. 

Studenten OV stopzetten

Vergeet ook niet om op tijd je studentenreisproduct stop te zetten! Zet je studentenreisproduct stop vóór of op de 5e werkdag van de 1e maand waarin je er geen recht meer op hebt. Je mag dan vanaf de 1e dag van die maand al niet meer met je studenten OV reizen. Zet je te laat stop? Dan kost je dat € 97,- per halve maand. 

Speciaal voor ex-studenten hebben een aantal openbaar vervoerbedrijven leuke kortingen! Zo kun je gedurende een jaar na je afstuderen nog tijdens daluren en in het weekend met 40% korting rijden met de NS.


Lesgeld terugkrijgen

Heb jij aan het begin van het schooljaar het collegegeld eenmalig betaald? En heb jij eerder dan 1 augustus je diploma gehaald? Dan kun je van de maanden erna je lesgeld terugvragen. Je collegegeld betaal je meestal namelijk van september t/m augustus. Bij elke onderwijsinstelling is dit anders geregeld. Soms wordt dit automatisch teruggestort, soms zul je er zelf achteraan moeten gaan. Neem voor de zekerheid over contact op met jouw opleiding, want het geld dat je terug kunt krijgen is zeker nog een leuke vakantie waard!

Bankrekening, verzekeringen, toeslagen

Veel banken en verzekeringen hebben speciale producten of diensten voor studenten, zoals een zorgverzekering voor studenten. Nu je geen student meer bent, zul je goed na moeten gaan of jij hier gebruik van maakt en dit zo nodig aanpassen. Sluit verzekeringen af die passen bij je nieuwe situatie en zet je bankrekening over naar een passend product. Denk ook aan toeslagen zoals de zorgtoeslag, waar je geen recht meer op hebt bij een bepaald inkomen.

Studieschuld

Heb je tijdens je studentenperiode geld geleend bij duo? Dit zul je na je studie terug moeten betalen. Gelukkig heb je hier wat langer de tijd voor en heb je eerst genoeg ruimte om een baan te zoeken een inkomen op te bouwen.

Share deze pagina: