Aangifte inkomstenbelasting 2019 voor jongeren en studenten

Heb jij het afgelopen jaar een bijbaantje gehad, vakantiewerk gedaan of ben je fulltime aan de slag geweest? Dan is de kans groot dat je geld terug krijgt van de belastingdienst. Lees snel verder wanneer, hoeveel en hoe je geld terug krijgt en welke voorwaarden van toepassing zijn om aangifte te doen.

🕔 5 min leestijd

Heb jij het afgelopen jaar een bijbaantje gehad, vakantiewerk gedaan of ben je fulltime aan de slag geweest? Dan is de kans groot dat je geld terugkrijgt van de belastingdienst. Iedereen die werkt draagt automatisch belasting af. Dit wordt elke maand van je loon ingehouden om te voorkomen dat je aan het eind van het jaar ineens een enorm bedrag moet afdragen aan de belastingdienst. Bij jongeren en studenten komt het echter vaak voor dat er te veel belasting wordt ingehouden op je loon. Door aangifte te doen, kun je dit teveel betaalde bedrag terugvragen. En dat kan oplopen tot een paar honderden euro’s!

 • Vanaf 1 maart 2020 kun je aangifte doen over het jaar 2019.
 • Doe je vóór 1 april 2020 aangifte, dan krijg je vóór 1 juli bericht.
 • Je kan ook nog steeds aangifte doen over voorgaande jaren (maximaal tot 5 jaar geleden).

 

Wanneer krijg ik geld terug?

Je moet aan een aantal voorwaarden voldoen om geld terug te krijgen:

 • Je bent in loondienst geweest en hebt daarvoor salaris ontvangen.
 • Heb je in een jaar meer dan één werkgever tegelijkertijd gehad? Dan krijg je waarschijnlijk geld terug, omdat je maar bij één werkgever loonheffingskorting mag toepassen. Loonheffingskorting is een korting die je op de belasting krijgt, omdat je werkt. Als je meerdere banen tegelijkertijd hebt gehad, en omdat je de loonheffingskorting maar bij één mag toepassen, heb je bij de andere ba(a)n(en) waarschijnlijk te veel belasting betaald. Dit kan je terugvragen door aangifte te doen.
 • Ook als je stage hebt gelopen waarbij je salaris hebt ontvangen, kun je geld terugvragen via de aangifte.
 • Ben je niet in loondienst? Bijvoorbeeld omdat je een krantenwijk hebt? Of omdat je een onderneming hebt of  zzp’er bent? Dan heb je over je inkomsten nog geen belasting betaald. Je krijgt dan minder belasting terug of je moet belasting betalen.

 

Hoeveel geld krijg ik terug?

Hoeveel geld je terugkrijgt is afhankelijk van jouw persoonlijke situatie: hoeveel geld je hebt verdiend, of je loonheffingskorting hebt toegepast, of je nog studeert, of je nog thuis woont, hoeveel vermogen je hebt, of je getrouwd bent, enz. Dit is dus bij iedereen anders.

Studiekosten en reiskosten

Heb je van huis naar je werk met het openbaar vervoer gereisd? En heb je daarvoor weinig of geen vergoeding ontvangen? Dan mag je voor de reiskosten een bedrag aftrekken van je inkomen. Je mag niet de echte kosten aftrekken, maar vaste bedragen uit een reiskostentabel. Afhankelijk van het jaar waarover je aangifte doet, vind je deze tabel in de aangifte inkomstenbelasting. Een voorwaarde is dat je een bewijs hebt en dat de afstand tussen je werk en je huis minimaal 10km is (enkele reis).
 
Als je studeert, maak je kosten voor boeken of materiaal dat je voor je studie nodig hebt. Ook betaal je lesgeld of collegegeld. De studiekosten die je hebt gemaakt, mag je aftrekken van je inkomsten. Belangrijk is dat je deze kosten zelf hebt betaald! Afhankelijk van het jaar waarover je aangifte doet, staat wat je wel en wat je niet kunt aftrekken.

Hoe doe ik aangifte?

Aangifte doen is gratis en super makkelijk. Je kan aangifte doen via de computer, maar de Belastingdienst heeft tegenwoordig ook een handige App om aangifte te doen. Deze is beschikbaar voor iOS en Android. Houd de volgende dingen bij de hand tijdens het invullen van de aangifte:

 • Je burgerservicenummer: dit vind je onder andere op je loonstrook, rijbewijs of verzekeringsbewijs.
 • Je jaaropgaaf: deze krijg je meestal eind februari van je werkgever. Werk je via JAM? Dan kan je je jaaropgave terugvinden in mijn.loondossier.nl.
 • Je DigiD: hiermee onderteken je je aangifte.
 • En eventueel: je reiskosten en je studiekosten.

Share deze pagina: