Wissel regelmatig van studeerplek
Zit je al uren op dezelfde plek te staren naar je boeken? Grote kans dat je brein in slaapstand gaat. Het is daarom chill om af en toe te veranderen van studeerplek. Ga in een andere kamer zitten, studeer in een café in de stad, lees de examenstof door in een park of breng een bezoek aan de bieb. De prikkel van een nieuwe plek zorgt vaak weer voor meer concentratie.
Leer actief
Door bijvoorbeeld jezelf vragen te stellen over de stof, het uit te leggen aan iemand anders of door een quiz te maken, dwing je jezelf om er écht over na te denken. Het kan lastig zijn om hiermee te beginnen, maar je onthoudt het wel 10x beter!
Maak een studieschema dat vol te houden is
Het is niet heel realistisch om te denken dat je van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat geconcentreerd kunt leren. In de ochtend heb je bijvoorbeeld vaak meer concentratie en frisse energie dan later op de dag. Plan daarom ‘s ochtends een lastig vak, in de middag een makkelijke samenvatting en herhaal nog even iets in de avond. En belangrijk: plan ook pauzes in om even iets leuks te doen!
Ga in fully focus-modus
Zet je telefoon uit of op niet storen en leg hem écht even weg. Zo voorkom je dat je steeds wordt afgeleid door meldingen en uit je concentratie raakt. Je kunt natuurlijk wel het checken van je telefoon inzetten als beloning na een studieblok!
Luister naar muziek waar je goed op kunt studeren
Bij het kiezen van je afspeellijst is het belangrijk om na te denken waar je niet steeds van afgeleid wordt. Voor de een is dit het album van hun favoriete artiest, voor de ander is dit rustige muziek zoals lo-fi beats, klassieke muziek of white noise. Het kan ook werken om te studeren zolang je favoriete album duurt (bijv. 40-45 min) en pas pauze te nemen als het laatste nummer is afgelopen.