Zoekende studenten en honkvaste young professionals: dit zijn de arbeidsmarkt trends voor 2021

Dat de ontwikkelingen in het afgelopen jaar een flinke weerslag hebben gehad op de arbeidsmarkt, is inmiddels al lang en breed bekend. Op jongeren is het effect extra groot, zo blijkt steeds weer uit de cijfers van het CBS. Iedere maand zien we ze voorbijkomen: de tabellen en grafieken over een hogere werkloosheid onder jongeren. Maar welk verhaal gaat er schuil achter deze cijfers? Welke bewegingen maken jongeren op de arbeidsmarkt? En wat zegt dit voor het nieuwe jaar?

Jongeren die een tussenjaar nemen om te werken, young professionals die minder snel wisselen van baan en studenten die de horeca links laten liggen: in dit artikel vind je de belangrijkste arbeidsmarkttrends voor jongeren in 2021, gebaseerd op de honderden verhalen die we het afgelopen jaar verzamelden bij jongeren uitzendbureau JAM.

1.    Meer jongeren nemen een tussenjaar om te werken

Nu opleidingen weinig contacturen kunnen aanbieden, wachten veel jongeren nog even met het starten aan een nieuwe opleiding of lassen ze gedurende hun studie een tussenjaar in. En die mooie reis naar het buitenland die vaak hoog op het lijstje staat, is tijdens zo’n tussenjaar in 2021 waarschijnlijk nog niet mogelijk. In plaats daarvan kiezen veel jongeren ervoor een jaartje te gaan werken. Dat merken we aan het grote aantal jongeren dat zich de afgelopen tijd heeft aangemeld voor een tussenjaar-baan. Bovendien geeft een tussenjaar jongeren de tijd een gedegen keuze te maken voor een nieuwe studie, werkervaring op te doen en flink geld te verdienen.

2.    Een passende stage vinden is moeilijker dan voorheen

Voor veel jongeren zal het in 2021 nog moeilijker worden om een passende stageplaats te vinden. Niet alleen in de horeca- en evenementenbranche, maar ook op de plekken waar fysiek contact of het werken met mensen onderdeel is van de stagewerkzaamheden. Denk hierbij aan de kappersopleiding, fysiotherapie of sociaal-maatschappelijk werk. Veel stagesemesters beginnen in februari, maar door de coronacrisis zijn er binnen bedrijven en instellingen aanzienlijk minder stageplaatsen beschikbaar. Dit maakt dat studenten in de knoop komen met de stage-uren die ze voor hun opleiding moeten maken, wat vervolgens weer resulteert in studievertraging. 

3.    Bijbaantjes verschuiven van horeca en evenementen naar logistiek en productie

Waar jongeren bij een bijbaantje eerst vaak direct dachten aan de horeca, verbreden ze komend jaar hun vizier. Deels noodgedwongen, deels omdat steeds meer jongeren zien dat er naast de horeca veel meer mogelijkheden zijn om werkervaring op te doen. Denk hierbij aan de logistieke sector of de productiesector; branches waarin het werk veelal door blijft lopen. Ook jongeren kunnen hier op meevaren. We verwachten dus dat zij in 2021 steeds meer ‘het bedrijventerrein opgaan’ om daar naar een passende bijbaan te zoeken. 

4.    Young professionals hechten meer waarde aan vastigheid

Binnen twee jaar switchen van baan? Voor veel young professionals was dit tot maart 2020 absoluut niet gek. Een tijdelijk of flexibel contract? Prima. Je vond zo weer wat anders. Er is hierin echter iets veranderd, zo merken we bij JAM. Young professionals maken minder snel een stap naar een andere werkgever. Hebben ze een vast contract? Dan blijven ze liever nog even zitten. Maken ze die stap toch? Dan vragen ze vaker naar de termijn waarop het mogelijk is een vast contract te krijgen. Young professionals zien in hun omgeving namelijk dat tijdelijke contracten van leeftijdsgenoten steeds vaker niet worden verlengd. Bovendien is de berichtgeving hierover in de media alles behalve bemoedigend. Hierdoor zal de behoefte aan een vast contract in 2021 nog meer toenemen.

Uitdagingen, maar niet alles is kommer en kwel

Young professionals die toe zijn aan een volgende stap in hun carrière staan nu meer dan ooit voor de vraag: ga ik voor zekerheid en blijf ik nog even bij mijn huidige werkgever of waag ik ondanks alles toch de sprong in het diepe? Jongeren en studenten hebben daarentegen andere uitdagingen bij het zoeken naar een baan: niet meer standaard langs bij de kroeg of het restaurant op de hoek, maar aankloppen bij een bedrijf dat je misschien wat minder goed kent. Kortom: genoeg uitdagingen voor werkzoekende jongeren in het nieuwe jaar.