Wat is het verschil tussen uitzenden en werving en selectie?

Heb je via JAM je nieuwe baan gevonden? Dan zijn er twee mogelijkheden om bij het bedrijf aan de slag te gaan: op uitzendbasis of direct onder contract bij het bedrijf. We leggen je hieronder graag het verschil uit.

Werken op uitzendbasis

In de meeste gevallen zal je aan de slag gaan op uitzendbasis. Dit betekent dat JAM jouw officiële werkgever is. Je staat bij ons ingeschreven als uitzendkracht, je hebt bij ons je contract én je wordt ook door ons uitbetaald.

Velen denken dat je als uitzendkracht minder verdient, dan wanneer je vast in dienst gaat bij een bedrijf. Dat is niet waar én kan ook niet, omdat uitzendkrachten worden beschermd door de zogenoemde inlenersbeloning. Daarnaast geniet je als uitzendkracht van extra maandelijks uitbetaalde reserveringen, zoals kort verzuim, vakantiegeld en feestdagen. Tenslotte bouw je als uitzendkracht ook je pensioen op.

Werken op basis van werving en selectie

Sommige bedrijven kiezen ervoor om je direct bij hen op contract te nemen. Eigenlijk schakelen ze ons dan alleen in om een geschikte nieuwe collega te vinden, bijvoorbeeld omdat ze daar zelf te weinig tijd voor hebben.  Na één of meerdere sollicitatiegesprekken die wij voor je regelen, teken je dus een contract bij het bedrijf waar je aan de slag gaat. Eigenlijk net zoals wanneer je zelf een nieuwe baan hebt gevonden!

Hoe wordt er bepaald of ik op uitzendbasis of op basis van werving en selectie aan de slag ga?

Heb je een sterke voorkeur voor één van de twee? Dan mag je dat natuurlijk altijd aangeven tijdens je gesprekken met één van onze recruiters. Uiteindelijk ligt de keuze wel altijd bij het bedrijf waar je aan de slag gaat. Zij hebben vaak een duidelijke reden waarom ze voor het een of het ander kiezen. Zo is uitzenden ideaal voor bedrijven om korte druktes op te vangen en heeft het minder risico dan iemand direct in dienst te nemen. Werving en selectie wordt vaak gekozen wanneer ze fulltime en voor onbepaalde tijd versterking van het team zoeken en ze graag alleen de zoektocht naar een nieuwe collega willen uitbesteden.

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel? Neem dan gerust contact op met je recruiter!