Ruime arbeidsmarkt: nu investeren of laten lopen?

Hoogstwaarschijnlijk is dit een vraag waar iedere onderneming zich vandaag de dag mee bezighoudt. Want ondanks dat de economie in veel branches weer langzaam op gang is gekomen, zijn alle wonden die de coronacrisis heeft achtergelaten nog lang niet geheeld. En dan is het nog maar de vraag of het daar bij blijft of dat we wellicht in het najaar met een nieuwe golf te maken krijgen. Aan de andere kant zijn juist nú de mensen te vinden die we begin dit jaar maar niet te pakken konden krijgen…

In dit artikel delen we de voor- en nadelen om nu te investeren in nieuw personeel én vertellen we je graag hoe wij het de komende periode op gaan pakken. Want ja, ook wij zitten met dit dilemma.

Voordelen om nu te investeren in nieuw personeel

  • Waar het begin dit jaar ontzettend lastig was om geschikt nieuw personeel te vinden (laat staan voor je te winnen), staan er nu meer mensen dan ooit te springen om een nieuwe uitdaging. Is het niet omdat ze hun baan door de crisis zijn verloren, dan is het wel omdat hun functie dusdanig is veranderd dat ze op zoek zijn naar iets nieuws. Puur gekeken naar de huidige arbeidsmarkt is het nu dus de uitgelezen tijd om snel nieuwe talenten aan je organisatie te binden.
  • Jij bent niet de enige die twijfelt om de werving weer op te pakken. Samen met jou heel Nederland, inclusief de concurrentie. Zijn jullie het bedrijf dat voorop loopt en de leiding durft te nemen? Dan is het nu de tijd om je concurrentie een stapje voor te zijn.
  • Ten slotte hebben we allemaal hard gestreden om ons hoofd boven water te kunnen houden, en dat doen we nu nog steeds. En dat eist op een gegeven moment zijn tol. Is het niet dat we toe zijn aan wat rust, dan is het wel de opgave om creatief en innovatief te blijven. Met een nieuwe collega haal je niet alleen nieuwe kennis, maar ook positieve en frisse energie in huis. En dat werkt aanstekelijk!

 

Nadelen om nu te investeren in nieuw personeel

  • De crisis is nog steeds niet over, we weten niet of we nog een tweede golf krijgen, we weten niet wat de maatregelen zullen zijn. Kortom: de nabije toekomst is nog steeds erg onzeker. Ook als jullie budget het nu toelaat om nieuw personeel aan te nemen, bestaat er een kans dat het werk terug kan vallen en je diegene weer moet uitzwaaien. En naast een teleurgestelde werknemer, zit je dan ook met een transitievergoeding.
  • Het coronavirus is nog steeds onder ons en laat zich nog niet vangen. Ook op de werkvloer bestaat er nog steeds een grotere kans op uitval. Niet alleen als je positief getest bent op het virus, maar ook als je onverwachts in quarantaine moet door een vakantie naar een oranje gebied, een lichte verkoudheid of wanneer je huisgenoot is besmet. En met nieuw en meer personeel betekent dat dus ook meer ziektekosten.


Ook wij hebben na een flinke dip de weg omhoog weer ingezet. Bedrijven kiezen ervoor om uitzendkrachten in dienst te nemen, om zo de risico’s van het aannemen van vast personeel te vermijden. Er kan zonder extra kosten snel op- en afgeschaald worden. Eventuele ziektekosten en transitievergoedingen zijn voor onze rekening. Hierdoor hebben wij de afgelopen tijd alweer een groot aantal jongeren, studenten en starters aan een baan kunnen helpen!

We zijn er nog lang niet en hoewel de toekomst nog onzeker is, hebben wij de werving voor een nieuwe collega weer opgepakt. Onze groeiambities zijn niet verminderd en een geschikte collega is in deze ruime arbeidsmarkt sneller gevonden. En met een nieuwe toevoeging aan ons team hopen wij nog meer jong talent te redden uit de crisis en te helpen aan een nieuwe start op de arbeidsmarkt!