Ontslagen door corona? 6 tips!

De coronacrisis brengt zeer onzekere tijden met zich mee. Bedrijven moeten noodgedwongen op zoek naar manieren om overeind te blijven staan en werknemers zijn niet altijd meer zeker van hun baan. Ben jij helaas ontslagen door de coronacrisis en hierdoor je baan kwijt? Dan hebben wij hieronder een aantal handige tips voor je op een rijtje gezet.

Wacht niet langer! Ben jij op zoek naar een nieuwe baan? Plan dan een vrijblijvende intake in met één van onze recruiters en laat ons weten waar je naar op zoek bent!
Schrijf je gratis in!

Ontslagvergunning

Wanneer je een arbeidsovereenkomst voor bepaalde of onbepaalde tijd hebt, kan je werkgever jou nooit zomaar ontslaan. Daar moet een rechtsgeldige reden voor zijn. Voorbeelden hiervan zijn bedrijfseconomische redenen, langdurige ziekte of disfunctioneren. Een werkgever is altijd verplicht om een ontslagvergunning aan te vragen, waarmee hij als het ware akkoord krijgt om jou te ontslaan. Belangrijk om te weten is dat je als werknemer altijd de complete ontslagaanvraag ontvangt van het UWV. Op het moment dat je dus wordt ontslagen, maar nog helemaal geen informatie vanuit het UWV hebt ontvangen is het verstandig om na te gaan of het ontslag wel rechtsgeldig is. Bovendien heb je als werknemer altijd twee weken de tijd om te reageren op de ontslagaanvraag, zodra je deze hebt ontvangen.

Transitievergoeding en ontslagvergoeding

Ben je ontslagen door corona? Dan heb je wettelijk gezien recht op een transitievergoeding. Dat is een eenmalig bedrag dat je van je werkgever krijgt als tegemoetkoming. De transitievergoeding wordt berekend aan de hand van de basisregel: 1/3 maandsalaris per dienstjaar. Dat lijkt makkelijk uit te rekenen, maar de berekening mag niet worden afgerond en dient tot op de dag nauwkeurig berekend te worden. Waar je wettelijk gezien géén recht op hebt, maar wat je kan zien als een ‘gouden handdruk’, is een ontslagvergoeding. Ook deze kan eenmalig worden uitgekeerd door je werkgever en kan je zien als extra tegemoetkoming.

Vaststellingsovereenkomst

Het is ook mogelijk om met wederzijds goedvinden uit elkaar te gaan. In dit geval is geen sprake van ontslag, waardoor geen ontslagvergunning van het UWV nodig is. Bij wederzijds goedvinden beëindigen jij en je werkgever het dienstverband in overleg. Het is raadzaam om in dat geval in een vaststellingsovereenkomst vast te leggen onder welke voorwaarden dit gebeurt, bijvoorbeeld wanneer je laatste werkdag zal zijn en wat de hoogte van je transitievergoeding of eventuele ontslagvergoeding zal zijn. Het is bovendien ook raadzaam om in deze vaststellingsovereenkomst te laten noteren dat je zelf geen schuld hebt aan het feit dat je dienstverband wordt beëindigd (indien van toepassing). Dit kan je helpen bij het aanspraak maken op een WW-uitkering. Een voorwaarde daarvoor is namelijk dat je niet verwijtbaar werkloos bent geworden. Eigenlijk kan je de vaststellingsbijeenkomst zien als een soort onderhandeling. Zo is alles voor beide partijen duidelijk en kan er geen miscommunicatie ontstaan.

Tip: vraag een getuigschrift van je werkgever

Zeker in deze tijden kan de reden dat je ontslagen wordt niets te maken hebben met de kwaliteit van jouw functioneren, bijvoorbeeld wanneer je wordt ontslagen door coronacrisis. Een getuigschrift is dan van grote waarde, want daarin wordt dit bevestigd. Dit zou je dan kunnen laten zien aan je toekomstige werkgever als diegene twijfels heeft over jouw ontslag. Let op: een werkgever is niet verplicht om in een getuigschrift aan te geven hoe je functioneerde en wat de reden is voor het beëindigen van je dienstverband. Zorg er dus voor dat je hier nadrukkelijk om vraagt. In dat geval dient de werkgever deze punten namelijk wel toe te voegen.

WW-uitkering

Zit je na ontslag zonder werk en heb je nog niet direct een nieuwe baan? Bijvoorbeeld een week, een maand of zelfs een half jaar? Dan kan je een WW-uitkering aanvragen bij het UWV, zodat je in deze tijd niet zonder inkomsten komt te zitten. Er zijn wel een aantal voorwaarden waaraan je moet voldoen om recht te krijgen op een WW-uitkering, zoals het verliezen van minimaal 5 werkuren per week, dat je direct beschikbaar bent voor werk of dat je in de laatste 36 weken ten minste 26 weken hebt gewerkt. Meer weten over een WW-uitkering? Klik dan hier. Hier wordt ook dieper ingegaan op de hoogte van jouw WW-uitkering.

Tip: Zorg ervoor dat je uiterlijk één week na je laatste werkdag een WW-uitkering aanvraagt. Wacht je te lang, dan heeft dit een nadelige invloed op de hoogte van je uitkering.

Wij kunnen je helpen!

Ben jij ontslagen door de coronacrisis of zit je om een andere reden tijdelijk zonder baan? Dan staan wij met het hele team klaar om jou te helpen! Of je nou op zoek bent naar een bijbaan, parttime baan of fulltime baan. Een tijdelijke functie om een bepaalde periode te overbruggen of een nieuwe uitdaging voor de langere termijn? Maak dan een account aan op onze website en wij nemen binnen twee werkdagen contact met je op om de mogelijkheden te bespreken. Ook kan je onze vacature-alerts aanzetten, waarmee jij altijd als eerste op de hoogte bent van alle vacatures die voldoen aan jouw wensen. Samen zorgen we ervoor dat jij zo snel mogelijk weer aan de slag kan!

Bekijk hier alle openstaande vacatures of klik hier om een account aan te maken.