Loonheffingskorting

Nieuwe baan? Gefeliciteerd! Tijd om lekker geld te gaan verdienen. Maar zorg er wel even voor dat je de loonheffingskorting goed geregeld hebt. Wat dat is en hoe je het regelt, lees je hier.

Wat is loonheffing?

Loonheffing is een verzamelnaam voor loonbelasting en premie volksverzekeringen: geld dat van je loon wordt ingehouden en overgemaakt naar de overheid. Loonbelasting is een belasting die iedere werknemer in Nederland moet betalen. Premie volksverzekeringen bestaat uit de AOW-premie, Wlz-premie (Wet langdurige zorg) en ANW-premie (Algemene Nabestaandenwet). Omdat je premie afdraagt, mag je hier ook aanspraak op maken als je het in de toekomst nodig hebt.

Kortom, al deze belastingen en premies samen vormen de loonheffing. De loonheffing hoef je nooit zelf over te maken, dat doet je werkgever namelijk voor jou. Dat maakt ook meteen het verschil tussen jouw netto- en brutoloon.

En wat is dan loonheffingskorting?

Dat is dus simpelweg een korting op de loonheffing die jij afdraagt aan de overheid, waardoor je dus meer geld overhoudt! Voorbeelden van loonheffingskortingen zijn de algemene heffingskorting en de arbeidskorting. Let wel op: je moet zelf de loonheffingskorting aanvragen! En nog een belangrijke regel: je mag de loonheffingskorting maar bij één werkgever activeren. Heb jij dus meerdere banen bij verschillende werkgevers? Dan krijg je slechts bij één baan de korting en betaal je bij de andere banen dus meer belasting. Deze kan je overigens in het nieuwe jaar wel weer terugvragen als je aangifte doet.

Werken via JAM bij verschillende werkgevers is in deze zin een stuk voordeliger: omdat wij jouw officiële werkgever zijn, zet je bij ons de loonheffingskorting aan. Hierdoor ontvang je over je gehele salaris de loonheffingskorting, terwijl je toch bij meerdere bedrijven aan de slag kunt!

Hoe kan ik de loonheffingskorting aanvragen?

Dat is gelukkig heel simpel. Je kunt hieronder de loonheffingsverklaring downloaden, vult hem in en levert deze in bij je werkgever. Ga je aan de slag via JAM? Dan kun je dit formulier in je account invullen, digitaal ondertekenen en uploaden. Dan is alles al geregeld! 

Downloads

Model - Opgaaf gegevens voor de loonheffingen