Help! Mijn werknemer gaat naar het buitenland tijdens corona

De meeste lockdowns zijn opgeheven, de grenzen zijn weer open en de drukte op vliegvelden neemt langzaam weer toe. Steeds meer mensen durven weer vakanties te boeken: niet alleen in Nederland, maar ook elders in Europa. Maar wat zijn de regels als het vakantiegebied van je werknemer van geel naar oranje verandert en diegene bij terugkomst in quarantaine moet? Wanneer behouden ze hun recht op loon en wanneer niet meer? Wij zochten het voor je uit en geven je graag advies.

Heeft mijn werknemer recht op loon als diegene bij terugkomst in quarantaine moet?

Wanneer het reisgebied van je werknemer tijdens de vakantie van geel naar oranje of rood verandert, is diegene verplicht om bij thuiskomst direct twee weken in quarantaine te gaan. Wanneer je werknemer spoedig naar Nederland terugkeert om dit quarantaine-advies op te volgen, dan behoudt diegene in principe het recht op loondoorbetaling. Kiest de werknemer er ondanks het gewijzigde advies toch voor om de vakantie af te maken, dan kan diegene het recht op doorbetaling verliezen.

Je mag als werkgever in beginsel je werknemers niet verbieden om op vakantie naar het buitenland te gaan, zelfs niet als de eindbestemming een risicogebied betreft. Je bent natuurlijk wel vrij om te adviseren niet naar een risicogebied te gaan en je werknemers te wijzen op mogelijke gevolgen voor zijn / haar werk. Zo kan je bijvoorbeeld aangeven dat het loon tijdens een eventuele quarantaine wordt ingehouden wanneer diegene na afraden toch naar een oranje gebied afreist.

Heeft mijn werknemer recht op loon als diegene zich ziek meldt tijdens verblijf in een geel gebied?

Een geel gebied wil zeggen dat er dezelfde besmettingsrisico’s gelden als in Nederland. Er zijn lokale regels waar je je aan moet houden, zoals voldoende afstand, handhygiëne en het dragen van mondkapjes. Afreizen naar een geel gebied is mogelijk, maar je kan er nog steeds het virus oplopen.

Als een werknemer ziek wordt tijdens zijn vakantie (corona of niet), meldt diegene zich ziek. Vanaf deze ziekmelding is de werknemer niet meer op vakantieverlof, maar met ziekteverlof, ook als diegene op dat moment nog in het buitenland is. De werkgever heeft in dit geval dezelfde loondoorbetalingverplichting als tijdens ziekte.

Heeft mijn werknemer recht op loon als diegene afreist naar een oranje gebied?

Een oranje gebied betekent dat het land zelf aangeeft dat Nederlandse toeristen niet welkom zijn of dat de Nederlandse overheid aangeeft dat het risico op besmetting in dit gebied groter is dan in Nederland. Bij een oranje gebied worden vakantiereizen afgeraden.

Besluit je werknemer toch af te reizen naar een oranje gebied? Dan is het noodzakelijk om als werkgever zijnde duidelijk uit te leggen wat de consequenties daarvan zijn en waarom. Ten eerste wordt geadviseerd om bij terugkomst twee weken in quarantaine te gaan. Ook als werkgever zijnde kan je je werknemer verbieden om in deze twee weken naar de werkplek te komen. Je hebt als werkgever namelijk de plicht om een veilige werkomgeving te bieden. Betekent dit dat de werknemer in die periode helemaal niet kan werken? Dan kan je aangeven dat dat voor zijn eigen rekening komt. Diegene heeft er namelijk bewust voor gekozen om ondanks de adviezen toch naar een oranje gebied af te reizen.

De tweede reden is dat áls de werknemer daadwerkelijk besmet raakt met het virus, diegene het risico bewust heeft genomen. In dat geval vervalt de loondoorbetalingsverplichting. Je doet er dus verstandig aan om duidelijk te communiceren dat afreizen naar een oranje gebied volledig op eigen risico is en met flinke consequenties voor het loon.

Is het voor mijn werknemer mogelijk om af te reizen naar een rood gebied?

Wil je werknemer afreizen naar een rood gebied? Dan gelden dezelfde adviezen als voor een oranje gebied. Echter is het afreizen naar een rood gebied zo goed als onmogelijk. De grenzen van deze gebieden zijn afgesloten zodat er niemand in en uit kan. Dit wordt enkel gedaan tijdens levensbedreigende situaties.

Ons advies als je werknemer afreist naar het buitenland tijdens corona

•    Maak vooraf duidelijke afspraken met je werknemers die op vakantie gaan, zodat iedereen weet wat de eventuele gevolgen zijn als de situatie in het vakantieland wijzigt
•    Wanneer een werknemer op vakantie wil gaan naar een oranje gebied, adviseer dan om dit niet te doen en wijs op de mogelijke gevolgen die voor zijn rekening en risico zullen komen
•    Wees uitermate duidelijk wanneer een werknemer het recht op loondoorbetaling verliest, zodat hier geen verwarring en onenigheid over kan ontstaan
•    Bekijk van tevoren de mogelijkheden voor thuiswerken, zodat wanneer een werknemer bij thuiskomst in quarantaine moet, alles al geregeld is.

Kunnen wij je nog ergens bij helpen?

Zit je momenteel in de vervelende situatie dat één of meerdere werknemers in quarantaine zitten en hun werk niet kunnen doen? Wij helpen je graag met tijdelijk inzetbare uitzendkrachten die het werk voor een korte periode op kunnen pakken. Neem voor meer informatie even contact met ons op.