De salarisonderhandeling: wat moet je weten?

Heb jij binnenkort een sollicitatiegesprek in je agenda staan? Wij hebben een aantal punten voor je opgesomd waarmee je rekening kunt houden tijdens de salarisonderhandeling.

Heb jij binnenkort een sollicitatiegesprek in je agenda staan? Dan is het van groot belang om je goed voor te bereiden, zeker voor het onderdeel waarin je onderhandelt over je salaris. Heb jij dit nog nooit gedaan en kan je wel wat extra hulp gebruiken? Wij hebben een aantal punten voor je opgesomd waarmee je rekening kunt houden tijdens de salarisonderhandeling.

#1 Niet tijdens het eerste kennismakingsgesprek

Het kennismakingsgesprek is bedoeld om kennis met het bedrijf te maken (meen je!). Je leert waar het bedrijf voor staat, hoe jouw functie er precies in de praktijk uitziet, wie je collega’s zullen zijn, de toekomstplannen van het bedrijf, etc. Door het kennismakingsgesprek kom je erachter of het bedrijf en de functie waarop je hebt gesolliciteerd wel echt bij jou passen. Zie je jezelf hier werken en word je spontaan enthousiast van de werkzaamheden die bij jouw functie komen kijken? Het is belangrijk om eerst antwoord op deze vragen te hebben, voordat je überhaupt overgaat op het onderwerp “salaris”. Daarnaast komt het voor het bedrijf vaak niet netjes over als je hier direct tijdens het eerste gesprek al over begint. Tijdens een eventueel tweede gesprek mag je dit onderwerp zeker aanhalen.

#2 Is er sprake van een cao?

Als het bedrijf waar je hebt gesolliciteerd onder een bepaalde cao valt, staat vaak al vast wat je kunt verdienen. De salarissen zijn dan vaak ingedeeld in schalen. Dat is dan ook het punt waar de salarisonderhandeling vaak over gaat: in welke schaal zul je uiteindelijk worden ingedeeld. Hoe hoger de schaal, des te hoger je salaris uiteraard. Naast onderhandelen over in welke schaal je start, is het natuurlijk ook interessant om te weten wat de groeimogelijkheden zijn en hoe deze eruit zien.

#3 Eerste salarisvoorstel door werkgever

Doe nooit zelf het eerste voorstel, maar laat de werkgever de spits afbijten. Er hangen namelijk twee nadelen aan het doen van een eerste salarisvoorstel vanuit de sollicitant. Het is aan de ene kant mogelijk om veel te hoog in te zetten en jezelf hiermee uit de markt te prijzen. Aan de andere kant kan je ook te laag inzetten, waardoor de werkgever je misschien te licht voor de functie kan gaan zien. Ook is het mogelijk dat ze met het lage voorstel akkoord gaan, terwijl ze zelf wellicht een veel hoger salaris in gedachten hadden! Met een eerste salarisvoorstel vanuit de werkgever weet je waar je ongeveer aan toe bent en kan je hier vervolgens op inspelen.

#4 Weet hoe het werkt

Er is vrijwel altijd sprake van onderhandelingsruimte. Jouw potentiële werkgever verwacht waarschijnlijk dat je nog gaat onderhandelen over het uiteindelijke salaris. Daar is zijn openingsbod uiteraard op afgestemd. Het is zijn laagste bod, nooit zijn hoogste. Doordat je dit weet kun jij hier weer op inspelen. Een tip is om altijd hoger in te zetten dan het salaris dat je daadwerkelijk wilt. Bijvoorbeeld: je had van tevoren een bruto maandsalaris van €2.600,- in gedachten. Het openingsbod van je werkgever is €2.400,-. Zelf kun je een tegenbod doen van €2.800,-. Grote kans dat dan je uiteindelijke salaris rond je eerste gedachten komt te zitten!

#5 Bereid je goed voor

Natuurlijk is het van groot belang om de salarisonderhandeling goed voor te bereiden. Weet van tevoren wat je minimaal wilt bereiken en weet vooral wat je waard bent! Om sterk in je schoenen te kunnen staan moet je dit goed kunnen beargumenteren. Bereid daarom vast de antwoorden voor op de volgende vragen:

  • Voldoe je aan alle functie-eisen?
  • Welke extra competenties breng je mee waar het bedrijf van kan profiteren?
  • Welke relevante werkervaring breng je mee?
  • Wat kan jij voor het bedrijf gaan betekenen?
  • Waarom ben jij de perfecte kandidaat voor deze functie

#6 Doe geen mededelingen over je laatste salaris

Zoals eerder aangehaald probeert jouw potentiële werkgever vaak achter je salariswensen te komen. Vaak gebeurt dit door te vragen naar het salaris wat je bij je vorige werkgever hebt verdiend. Het is belangrijk om hier niets over los te laten, omdat dit negatieve gevolgen kan hebben voor de hoogte van je nieuwe salaris. Je zou daarom kunnen antwoorden met “Hoeveel mijn huidige salaris bedraagt is niet belangrijk. Het gaat er om wat een redelijke vergoeding is voor deze functie” of “Als ik dat zeg, geef ik je misleidende informatie, omdat mijn vorige salaris op andere omstandigheden was gebaseerd”. Komt in het gesprek toch naar voren dat je huidige salaris belangrijk is voor deze nieuwe functie, lieg dan uiteraard nooit ;)

#7 Bedenktijd

Houd altijd in je achterhoofd dat je nooit meteen hoeft te beslissen, ook al legt jouw toekomstige werkgever veel druk op je. Geduld en doorzettingsvermogen zijn twee belangrijke succesfactoren. Het gaat niet om de snelheid waarmee je het proces afrond, maar om het resultaat ervan. Weet je nog niet zeker wat je van het salarisvoorstel moet vinden? Communiceer dit dan duidelijk naar het bedrijf toe en vraag om bedenktijd.