Geen bijverdiengrenzen voor vakantiekrachten wegens corona deze zomer

Normaal gesproken moeten vakantiekrachten met een lening of studiefinanciering rekening houden met de gestelde bijverdiengrenzen. Wanneer een vakantiekracht met een lening of studiefinanciering te veel verdient en deze niet tijdig stopzet, riskeert men dat na afloop van het jaar een deel terugbetaald moet worden. Vanwege de coronacrisis gelden er in 2020 geen grenzen voor wat scholieren mogen bijverdienen. Dit heeft de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) onlangs bekend gemaakt, aangezien ze op dit moment niemand door extra verdiensten in de problemen wil brengen.

De bijverdiengrenzen vervallen daarom dit jaar voor:

  • MBO’ers onder de 18 jaar met een studentenreisproduct;
  • MOG’ers vanaf 18 jaar die studiefinanciering ontvangen;
  • HBO’ers en WO’ers die studiefinanciering ontvangen volgens het oude stelsel.

Deze groepen mochten al onbeperkt bijverdienen:

  • Jonge vakantiekrachten van 16 en 17 jaar, van wie de ouder(s) kinderbijslag ontvangen, hebben sinds 1 januari 2020 ook geen bijverdiengrenzen meer. Zij mochten al onbeperkt bijverdienen, zonder dat dit gevolgen heeft voor de kinderbijslag.
  • De bijverdiengrenzen gelden ook niet voor vakantiekrachten die studeren aan universiteiten en HBO-instellingen én gebruik maken van het leenstelsel. Ook voor leerlingen in het voortgezet onderwijs is er geen sprake van enige beperking op bijverdienen.

Meer informatie betreft het bijverdienen kun je vinden op de website van de rijksoverheid.