1,5 meter economie: onboarding vanaf je computer

We moeten eerlijk bekennen dat wij de afgelopen periode geen nieuwe collega’s hebben aangenomen, maar we maken wel wekelijks mee dat één van onze JAM’ers kan starten met zijn of haar nieuwe baan. Dat gaat in deze tijd natuurlijk heel anders. Van al je nieuwe collega’s persoonlijk een hand geven is momenteel geen sprake. Dat maakt het onboardingstraject een hele uitdaging. Gekeken naar onze partners die onlangs via ons een nieuwe collega hebben aangenomen, willen wij de volgende tips met je delen om de onboarding zo soepel mogelijk te laten verlopen.

  1. De eerste werkdag, of een gedeelte daarvan, zou je alsnog in een leeg kantoor kunnen organiseren. Met gepaste afstand van 1,5 meter kan je een rondleiding geven, samen een kopje koffie drinken en alle benodigdheden zoals een laptop en telefoon van de zaak kunnen uitreiken. Zo heeft de nieuweling jou al een keer in het echt gezien en hebben ze toch een beter beeld bij waar ze terecht zijn gekomen. Met wat tips en uitleg kan in de middag of de volgende dag vanuit thuis verder worden gewerkt.
  2. Vertaal het onboardingstraject van offline naar online. Waar je normaal gesproken waarschijnlijk een hele dag organiseert om de nieuwe collega(‘s) welkom te heten en kennis te laten maken met het bedrijf, kan dat nu ook in een verkorte, interactieve en online versie. Aansluitend kan de manager in kleiner verband doorgaan met de nieuwe medewerker(s).
  3. Start met e-learnings! Bij elk bedrijf werken ze met verschillende programma’s, tools, methodes, etc. In plaats van deze face-to-face uit te leggen aan je nieuwe collega, kan dit ook aan de hand van e-learnings. Bij JAM gebruiken wij hiervoor TalentLMS. Hierbij kan je eenvoudig nieuwe gepersonaliseerde online trainingen toevoegen en de voortgang per collega inzien. Daarnaast kun je per collega ook trainingen 'klaarzetten', zodat je voor iedereen een gepersonaliseerd e-learning portal kunt maken.
  4. Maak tijd voor 1-op-1 afspraken. Maar liefst 20% van nieuwe werknemers is in de eerste 45 dagen al vertrokken, omdat de baan niet blijkt te zijn wat ze aanvankelijk dachten. En als de onboarding nu ook nog eens virtueel is, is het dus nóg belangrijker om je nieuwe collega een goede ervaring te bieden. Maak daarom tijd voor 1-op-1 afspraken. Uit onderzoek blijkt zelfs dat maar liefst 72% van nieuwe medewerkers dit het belangrijkste vindt tijdens een on- of preboarding. Plan bijvoorbeeld dagelijks een half uurtje in om elkaar beter te leren kennen en de taken voor die dag verder uit te leggen.
  5. Het nadeel van een online onboardingstraject, is dat het erg lastig is om de cultuur en de sfeer aan de nieuwe collega te laten zien. Daarom is het juist in deze tijd extra belangrijk om ze deel te laten nemen aan jullie digitale vrijmibo’s, weekafsluiters, etc. 
  6. Tot slot zitten we natuurlijk allemaal in hetzelfde schuitje. En dat snapt jouw nieuwe collega heel goed. Het is even behelpen en misschien jammer dat het zo moet gaan, maar het is gewoon even niet anders. Laat ze zich welkom voelen door het sturen van een welkomstpakket met leuke goodies van jullie organisaties, een lekker flesje wijn of een bos bloemen. Klein gebaar, groot geluk!