1,5 meter economie: gestructureerde samenwerking op gepaste afstand

Waar we eerst nog dachten dat thuiswerken een uitdaging zou worden op het gebied van samenwerken, blijkt de huidige afstand tussen onze collega’s juist voor een hechtere samenwerking te hebben gezorgd. We zitten allemaal in hetzelfde schuitje en hebben hetzelfde doel voor ogen: gedupeerde jongeren, studenten en starters te helpen aan een nieuwe baan. Het werken op afstand en het gebrek van elkaars fysieke aanwezigheid heeft er de afgelopen tijd voor gezorgd dat we juist meer met elkaar in contact staan en dichter tot elkaar zijn gekomen.

Tips van ons voor een intensieve samenwerking op afstand:
  • Begin de dag met een online kick-off met je team, waarin je de doelen van de dag bespreekt en de taken worden verdeeld. Zo weet iedereen waar diegene aan toe is, kunnen planningen op elkaar worden afgestemd en wordt er gerichter gewerkt.
  • Maak actief gebruik van gedeelde spreadsheets of andere tools om de samenwerking te optimaliseren, doordat je onder andere de voortgang van bepaalde taken en doelen direct inzichtelijk maakt. Benieuwd naar de tools die wij hiervoor gebruiken? Klik dan hier.
  • De wekelijkse team- en afdelingsmeetings worden nu ook online gevoerd. Wij merken echter dat deze meetings met duidelijke doelen en agendapunten veel vlotter verlopen dan afspraken op kantoor, waar misschien sneller wordt afgedwaald.
  • Sluit de dag met je team af en bespreek in een kwartiertje wat er is gebeurd, waar tegenaan werd gelopen en wat de focus wordt voor de volgende dag. Zo sluit je gezamenlijk je werkdag af en blijft ieders neus in dezelfde richting staan.