Er verandert onwijs veel in de arbeidsmarkt en de bijbehorende sollicitatieprocedure. Zo vervangen steeds meer bedrijven het eerste kennismakingsgesprek voor een videosollicitatie. Op deze manier weten ze direct wie ze voor zich hebben en kunnen ze op basis hiervan een meer kwalitatieve selectie maken van geschikte kandidaten.
Ook wij bij JAM maken steeds meer gebruik van de gemakken van videosollicitatie, zowel voor onze interne als externe vacatures. Het belangrijkste voordeel is dat kandidaten niet meer per se naar ons kantoor in Eindhoven hoeven te reizen. Dat scheelt nogal wat tijd in het Openbaar Vervoer, de fiets of de auto.
Omdat wij deze mogelijkheid aan onze sollicitatieprocedure hebben toegevoegd, willen we je graag helpen met onderstaande tips. Succes en we zien je sollicitatie altijd graag tegemoet :)
Houd het kort
Tijdens een videosollicitatie bij JAM geef je door middel van een video antwoord op verschillende vragen die vanuit ons worden gesteld. Je beschikt dus eigenlijk over de vrijheid om het antwoord zo uitgebreid mogelijk te maken als je zelf wilt: jij bepaalt zelf wanneer je de opname weer stopt. Zorg er echter voor dat je antwoorden altijd kort en bondig zijn en niet minutenlang duren. Kom snel to the point en laat ons niet te hoeven vissen naar het antwoord in jouw lange uitleg.
Bereid niet té veel voor
Wij begrijpen dat niet iedereen staat te springen om een video van zichzelf op te nemen. Het feit dat je het toch doet laat ons in ieder geval zien dat je ballen hebt en uit je comfortzone durft te stappen. Een belangrijke tip vóór je videosollicitatie: probeer niet te veel voor te bereiden. Wij raden altijd aan om een aantal punten op te schrijven die je zeker niet wilt vergeten, maar schrijf zeker geen script uit van tevoren. Dit komt vaak al snel onpersoonlijk over, terwijl we er juist achter willen komen wie je echt bent :)
De positie van je camera
Wist je dat de positie van je camera heel veel invloed heeft op hoe jij overkomt? Staat de camera te hoog? Dan wordt er letterlijk en figuurlijk op je neer gekeken. Staat de camera te laag, dan wordt er tegen je op gekeken. Het beste is om de camera recht voor je neus te zetten. Hierdoor creër je een neutraal beeld. Zorg er daarnaast voor dat je niet te ver van de camera af zit, maar redelijk dichtbij. Hierdoor zijn je ogen goed zichtbaar en kan je oogcontact maken met ons als potentiële werkgever. Heel erg belangrijk tijdens een real life- én videogesprek!
Goede setting
Regel een goede setting voordat je begint met jouw videosollicitatie. Ga bijvoorbeeld niet op een bureaustoel zitten die kan draaien, maar maak gebruik van een eetkamerstoel waarop je recht kan gaan zitten. Kies daarnaast voor een rustige omgeving, zodat je niet gestoord kan worden. Ook achtergrondgeluiden raden wij sterk af, omdat deze de aandacht van jou af kunnen leiden. Zorg tot slot voor een rustige achtergrond. Een nette, rustige achtergrond komt uiteraard veel beter over dan bijvoorbeeld een keuken die nog opgeruimd moet worden of een slaapkamer waarin al je kleding overhoop ligt.
Voldoende licht
Het maakt niet uit of je de videosollicitatie opneemt met de webcam van je laptop, je smartphone of een dure videocamera. Met het juiste licht ziet je video er in alle gevallen een stuk beter uit! Stap dus uit je donkere zolderkamer en maak de video bijvoorbeeld voor een raam of buiten in de tuin. Maak de video ook altijd overdag. Daglicht is het beste licht en je video ziet er gelijk een stuk beter uit, dan wanneer je deze opneemt naast een schemer- of TL-lamp.